Türkiye, Suriye'deki yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 14 yıllık iç savaşın ardından Suriye'nin siyasi geçiş sürecini destekleyeceklerini belirtti. Ülkenin toprak bütünlüğünün korunması, terörle mücadele ve yeniden yapılanma süreçlerinde Suriye yönetimine destek verileceği vurgulandı. Türkiye, bölgesel istikrarın sağlanması için Suriye ile iş birliğine hazır olduğunu ve bu kapsamda karşılıklı anlaşmalar yapılabileceğini ifade etti. ABD'nin askeri varlığını azaltma kararı da olumlu karşılanırken, konsolidasyon sürecinin yakından takip edileceği belirtildi. Ayrıca, Suriye'deki Kürt meselesinin de Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliği çerçevesinde çözülmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye, Suriye'nin tüm etnik ve inanç gruplarına eşit haklar sağlayan bir anayasa oluşturulmasını destekliyor. Bu süreçte, terör örgütü PKK'nın silahları bırakması ve bölgede istikrara katkıda bulunması bekleniyor.

Suriye'de Siyasi Geçiş Süreci

Suriye yönetiminin bölgesel ve uluslararası topluma entegrasyonu için attığı adımların destekleneceği belirtildi. Suriye'nin karşı karşıya olduğu yaptırımların kaldırılması için de çaba gösterileceği ifade edildi. Türkiye, ABD ve diğer önemli paydaşlarla temaslarını sürdürüyor. Uluslararası toplumla Suriye yönetimi arasında angajmanın ilerletilmesi için çaba harcanıyor. Türkiye'nin temel önceliği, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve ulusal uzlaşının sağlanmasıdır. Terör örgütlerinin temizlenmesi ve güvenliğin sağlanması da Türkiye'nin öncelikleri arasında yer alıyor. Bu amaçla Suriye'nin yeniden inşası için gerekli destek sağlanacak.

Terörle Mücadele ve Bölgesel İş Birliği

Suriye'nin güneyindeki askeri hareketliliğin azaldığı, silahlı grupların orduya entegrasyonuna yönelik çalışmaların başladığı belirtildi. Ancak, zaman zaman yaşanan çatışmaların da dikkate alınması gerektiği ifade edildi. Suriye ve komşu ülkelerin terörizmle mücadele için müşterek bir operasyon merkezi kurma konusunda mutabakata vardığı bildirildi. Bu merkezde Türkiye'nin de aktif rol alacağı belirtiliyor. Suriye'nin güvenliğiyle ilgili sorunlarda diğer ülkelerle anlaşma yapma hakkı vurgulandı. Türkiye, Suriye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda karşılıklı anlaşmalar yoluyla destek vereceğini açıkladı. Türkiye, kendi güvenlik değerlendirmelerine göre Suriye ile iş birliğine açık olduğunu belirtti.

Suriye'ye Yönelik Yaptırımlar ve Anayasa Süreci

29 Mart'ta kurulan geçiş kabinesi ve Bakanlıklara yapılan atamaların takibi sürüyor. Halk Meclisi üyelerinin belirlenmesi için çalışmalar başlatıldı. Anayasa Bildirgesi'nde belirtildiği gibi, Halk Meclisi üyelerinin üçte biri Cumhurbaşkanı tarafından, geri kalanı ise iller bazında kurulacak komiteler aracılığıyla belirlenecek. ABD'nin Suriye yönetimine mesafeli yaklaşmasına rağmen, belirli düzeyde angajman içinde olduğu ifade edildi. ABD'nin, yaptırımların kaldırılması için Suriye yönetiminden güven artırıcı adımlar beklediği belirtiliyor. Türkiye'nin yaptığı girişimler sonucu ABD, AB ve İngiltere'nin uyguladığı yaptırımların esnetilmesi ve yaptırım muafiyetlerinin sağlanması konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Suriye'ye yönelik yaptırımların tamamen kaldırılması için çalışmalar sürüyor.