Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, iki haftalık aranın ardından bugün toplanacak olan Kabine Toplantısı'nda ekonomi başta olmak üzere önemli konular ele alınacak.
Ekonomi: Enflasyon ve Zamlar Gündemde
3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyon oranı, milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammını belirleyecek. Bu nedenle, toplantıda yılın ikinci yarısındaki memur zammı ve en düşük emekli maaşı artışı için değerlendirmeler yapılacak. Enflasyonla mücadele, yatırım, istihdam ve fiyat istikrarı konuları da ayrıntılı biçimde görüşülecek. Hükümetin ekonomik istikrarı sağlamaya yönelik yeni politikaları ve uygulamaları da masada yer alacak. Özellikle küresel ekonomik dalgalanmaların Türkiye'ye etkilerinin azaltılması için atılacak adımlar detaylı olarak incelenecek. Ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği ve vatandaşların refahının artırılması için yapılacak çalışmaların planlaması da toplantının önemli gündem maddelerinden biri olacak. Bu kapsamda, yeni destek paketleri ve teşviklerin olası etkileri de değerlendirilecek.
Anayasa Hazırlıkları ve Terörle Mücadele
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki Anayasa Hazırlık Komisyonu'nun çalışmaları da Kabine Toplantısı'nda ele alınacak. Komisyonun ilk üç toplantısının sonuçları değerlendirilecek ve bundan sonraki adımlar belirlenecektir. Ayrıca, terör örgütü PKK'nın fesih ve silah bırakma kararı sonrası yaşananlar ve gelinen süreç tüm ayrıntılarıyla masada olacak. Terörsüz Türkiye süreci kapsamında alınan önlemler ve atılacak adımlar görüşülecek. Bu kapsamda güvenlik güçlerinin alınacak yeni tedbirler ve çalışmalar konuşulacaktır. Toplantıda, PKK'nın silah bırakma kararının ne kadar gerçekçi olduğu ve sürecin kalıcılığı konusunda değerlendirmeler yapılacaktır. Güvenlik güçlerinin aldığı önlemler ve gelecek planlamalar da masada olacak.
Uluslararası Gelişmeler ve Türkiye'nin Dış Politikası
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda'daki NATO zirvesi temaslarına ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak. İsrail'in Gazze, Lübnan ve Suriye'nin ardından İran'ı hedef alan saldırıları ve bölgeye yayılma stratejisi karşısında Türkiye'nin izleyeceği politika da belirlenmeye çalışılacak. Gazze'deki insani krize çözüm bulma çabaları ve ateşkesin sağlanması için uluslararası baskıların nasıl artırılacağı görüşülecek. Türkiye'nin bölgesel barış ve istikrarı sağlamak için atacağı adımlar ve uluslararası işbirlikleri de masada yer alacak. Bu kapsamda, diğer ülkelerle yapılacak diplomatik görüşmelerin planlaması da ele alınacaktır. Bölgesel ve küresel krizlere karşı Türkiye'nin tutumu ve atacağı adımlar detaylı şekilde incelenecektir.